DNVs Pensjonistforening

På tur til Fetsund – Sørumsandområdet 2023-06-13

Tur til Fetsund – Sørumsandområdet

Salutt for Pensjonistforeningen på Blaker skanse
Salutt for Pensjonistforeningen på Blaker skanse
Foto: Marianne Løvland, hvis ikke annet er oppgitt

Tirsdag 13. juni var 35 DNV pensjonister på plass i bussen til Fetsund Lenser, Tertitten og Blaker skanse. Været var strålende, men flere var noe betenkt over værmeldingen som antydet temperaturer opp mot 30-tallet. På vei i bussen mot Fetsund Lenser introduserte Håkon Helge oss til dagens program samt noen små historier fra området ettersom dette var området han hadde vokst opp i.

Historiker og konservator Thomas Støvind Berg Studerer modellen av Fetsund lenser

Første stopp var Fetsund Lenser, som ble fredet i 1987 som et industrielt kulturminne og landets eneste gjenværende fløtningsanlegg. Fetsund Lenser ligger i et vakkert naturområde ved innfallsporten til Nord-Europas største innlandsdelta. Historiker og konservator Thomas Støvind Berg gav oss en grundig og engasjerende innføring i anleggets historie fra 1861, da Fetsund Lenser overtok etter Bingen Lenser, til anlegget ble tatt ut av bruk i 1985. Fetsund Lenser var et knutepunkt for fløtinga i Glomma.

Turen gikk så videre til Urskog-Hølandsbanen, eller Tertitten, som er en smalsporet museumsjernbane på Sørumsand. Navnet «Tertitten» spiller på at banen var en såkalt tertiærbane som først og fremst ble bygget for å frakte tømmer, men også etterhvert passasjerer. Første del av jernbanen stod ferdig i 1896 og ble lagt ned i 1960. Allerede i 1961 startet frivillige arbeidet med å sikre banen for fremtiden, og i 1966 gikk det første veterantoget.

Vi ble guidet på turen av en entusiastisk gjeng fra Venneforeningen som står for drift og vedlikehold av banen. Ettersom det omtalte finværet hadde vart i flere uker, var det nå lagt ned forbud mot å kjøre damplokomotivet, men et litt ynge diesellokomotiv gjorde nytten.

Tredje stopp på turen var Blaker Skanse, der vi først fikk servert kaffe og kringle. For de fleste var det deilig å få sitte ned innendørs en stund, der det også var noe svalere enn ute i solen.

Blaker skanse er et tidligere festningsanlegg på Glommas østlige bredd anlagt i 1683. Svenskene besatte Blaker skanse 1808, men ble fordrevet etter to uker. Den har vært nedlagt flere ganger, men ble endelig nedlagt i 1820 og solgt 1893. Nå er det Lillestrøm kommune som eier anlegget.

Etter serveringen ble det avfyrt salutt med kanon før ivrige og kunnskapsrike guider i historiske uniformer tok oss med på en rundtur, der vi fikk en grundig innføring i Skansens historie.

Til slutt ble vi tatt med til Meierigaarden i Sørum, der det ble servert en nydelig hjortegryte, med salat og potetstappe etterfulgt av dessert og kaffe.

Det var en godt forsynt og sliten gjeng som satte seg på bussen tilbake til Høvik, og tilbakemeldingene tydet på at alle var meget godt fornøyde med turen.

Takk for maten og turen!
1 / 12
Reiseleder i "godteributikken" ved Fetsund lenser
2 / 12
Historiker og konservator Thomas Støvind Berg (foto: Håkon Helge)
3 / 12
Fetsund lenser: Nåtid speilet i datid
4 / 12
Fetsund Lenser
5 / 12
Sørumsand stasjon (foto: Håkon Helge)
6 / 12
Det ble diesel i stedet for damp grunnet tørke og brannfare
7 / 12
Veteraner på Urskog-Hølandsbanen
8 / 12
"Tur - retur, takk!" (foto: Håkon Helge)
9 / 12
Bare ståplass igjen (foto: Håkon Helge)
10 / 12
Historien om kjølevognen på Urskog-Hølandsbanen
11 / 12
Klart til salutt på Blaker skanse
12 / 12
Noen ble satt ut av historien på Blaker skanse